Header-1 Header-01-mobile

Nascut la ferma,

nu in laborator.

100% romanesc

fara conservanti

proaspat

natural

Header-2 Header-02-mobile

Stii ce-a mancat,

stii ce-o sa mananci.

100% romanesc

fara conservanti

proaspat

natural

Header-4 Header-04-mobile

Nu zboara,

vine de la 40 km.

100% romanesc

fara conservanti

proaspat

natural

Sarmale traditionale de porc in foi de varza acra

Porții

40 sarmale

Timp de preparare

60 de minute

Timp de gătire

3 ore

Mod de preparare

sarmale-mare-v2

Sfatul Peris pentru tipul de carne folosita: daca va doriti sarmale mai slabe, alegeti pulpa; iar daca sunteti fanii sarmalelor suculente alegeti piept de porc.

 

Pasul 1: Pregatirea verzei
Varza se desface in foi, se spala, si daca e nevoie, se pune intr-un castron cu apa pentru ca aceasta sa-si reduca gustul prea sarat si acru. Dupa 15 minute, se curata de cotoare, iar foile se asaza pe o farfurie.

 

Pasul 2: Pregatirea umpluturii
Se spala orezul bine si se lasa 3 minute in apa.Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste putin in ulei incins. Dupa cateva secunde, se adauga orezul. Ingredientele se calesc impreuna timp de 2 minute amestecand continuu si se adauga o lingura de pasta de rosii. Se amesteca, iar apoi se stinge totul cu un pahar de apa. Ingredientele se lasa sa fiarba, iar cand orezul incepe sa se umfle si sosul scade, se opreste focul. Se lasa sa se raceasca si dupa se amesteca bine cu carnea tocata, sare, piper si boia dulce.

 

Pasul 3: Rularea
Se intinde o foaie de varza in palma si se asaza aproximativ o lingura de compozitie in mijlocul acesteia (tineti cont si de marimea foii). Rulati foaia in jurul carnii si acoperiti si capetele sarmalei. Atentie: nu rulati foarte strans sarmalele, pentru ca in timpul fierberii acestea isi vor mari volumul si in cazul in care sunt prea stranse vor pocni.

 

Pasul 4: Fierberea
Intai de toate, puneti pe fundul oalei o lingura de ulei, 2-3 frunze de varza si un strat subtire de varza tocata marunt. Apoi, pe masura ce rulati sarmalele, asezati-le in cratita in forma circulara, presarand dupa fiecare strat cateva bucati de afumatura si o lingura de bulion diluat intr-o cescuta mica de apa.

Cand ajungeti la ultimul strat de sarmale procedati la fel: presarati varza tocata marunt si o lingura diluata de bulion. Puneti apa in oala cat sa depaseasca cu 2 cm sarmalele.

Iar dupa ce ati asezat cratita, urmeaza cea mai importanta etapa: fierberea. Puneti deasupra sarmalelor o farfurie si un capac si porniti aragazul la foc mijlociu pentru 30 – 40 de minute.

 

Daca pe parcurs scade apa, completati. Dupa aceea, se baga la cuptor la foc mic si se mai lasa pana cand sunt gata, cel putin 2-3 ore.Cand au trecut 2 ore de fiert, scoateti o sarmaluta pe farfurie si gustati. Daca orezul este inca tare, mai lasati sa fiarba. Daca nu, inseamna ca sarmalele sunt gata!

 

Peris va ureaza pofta buna!