Despre noi / Din 1963
 
Temelia fermelor de la Peris a fost pusa in anul 1961, constructia terminandu-se doi ani mai tarziu.

Cu scopul de a produce bacon pentru exportul in Europa Occidentala, s-au construit doua complexe: "50.000" si mai tarziu "100.000", denumite dupa numarul de exemplare crescute aici. Datorita rezultatelor bune, Statiunea Centrala de Cercetare pentru Cresterea Porcinelor a devenit in 1981 Institutului de Cercetare si Producţie pentru Cresterea Porcinelor-Peris. Sapte statiuni regionale lucrau dupa instructiunile Institutului de la Peris: urmareau si dezvoltau normele de crestere si procesare a porcilor din toata tara, dar in acelasi timp reprezentau unitati de productie importante, care livrau permanent carne in pietele de desfacere.


Iar rezultatele nu au intarziat sa apara: omologari si brevetari, ameliorari (pentru populatiile de Landrace si Marele Alb), obtinere de rase hibride (Perhib), imbunatatiri ale metodologiilor de selectie si a tehnologiilor de crestere, colaborari cu clinici medicale si institute de cercetare. Astfel, ceea ce la inceput era mai mult o simpla localizare geografica a devenit o expresie a calitatii recunoscuta pana in prezent - "Porcul de Peris". Astazi facem tot posibilul pentru a revigora si conserva rasa de Peris, pastrand cele doua campuri indispensabile unul altuia: cercetarea si cresterea porcinelor.